F E N Y Ő K É R E G

A kéreg gyomelnyomó, lebomlás után a talaj humusztartalmát gazdagítja. Teljesen természetes, tartja a nedvességet, kevesebbet kell öntözni MINŐSÉGET JÓ ÁRON ¤ BUDÁN


Mi a Mulcs?

 

Mulcs – talajtakaró

 

Talajtakarásra, a talaj felszínét, egyenletesen borítva, szórva különböző típusú anyagokat használunk, mint egy köpeny, hogy megtartsa a nedvességet, elnyomja a gyomokat, a talaj hőjét egyenletessé, a kerti virág- és zöldség ágyásokat pedig  vonzóbbá teszi. A szerves mulcs, mivel lebomlik javítja a talaj termékenységét, szervesanyag tartalmát.

Szerves Mulcs:

·                        Fakéreg, darabolt vagy hántolt

·                        Komposzt

·                        Komposztált trágya

·                        Levágott fű

·                        Papír /újság/

·                        Aprított levelek

·                        Szalma

 

A fa talajtakaró bomlik le a leglassabban.

 

Szerves Mulcs Felhasználása:

·                         Fakéreg a legalkalmasabb a fák, bokrok körül és a kerti ágyásokban.

·                         Komposzt és a komposztált trágyát bárhol lehet használni, amennyiben viszonylag jól komposztálódott. Használhatjuk, mint talajtakaró, vagy egyszerűen csak a vegetációs időszakban, szigetelésére, így adnak egy lökést a lassan felszabaduló tápanyagok.

·                        Levágott fű, vegyes gaz, leginkább a kert távoli területein alkalmazzuk, ahol elakarjuk nyomni a  gyomokat. Levágott fű, mint a legtöbb zöld növényi törmelék, magas víztartalmú, nagyon gyorsan elbomlása során kissé nyálkás, kellemetlen szagú - így használjuk óvatosan. Ideális esetben akkor érdemes használni mulcsozásra, ha kaszálás előtt nem volt permetezve.

·                        Papír talajtakarás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A legtöbb újság már átállt szerves festékekre /különösen a fekete-fehér/. Aprított újságot évek óta használják gyökerek nedvesen tartására, főleg hajóval történő szállítás során.  Ugyanúgy használhatjuk, mint talajtakaró a kertben, 4 - 8 db. réteg újság növények körül. Nedvesítse be a lapok, hogy a helyükön maradjanak. Fedjük le az újságot egy 1-3 cm rétegben valamely másik ökológiai talajtakaróval.

·                        Felaprított leveleket is használhatók talajtakarónak bárhol. /még soha sem volt annyi giliszta a virágos kertem földjében, mint amióta elkezdtem használni tépett levelet talajtakarónak/.  Egyes kertészek nem tetszik a leveleket a kertbe, valószínűleg ennek csak esztétikai okai vannak. De tavasszal, mielőtt növényfejlődésmegindulna, a levél talajtakaró rövid időn belül lebomlik. Aprított levél tökéletes fás kertekben, valamint a zöldségeskertben is védi a földet a tél folyamán.

·                        Szalma és széna népszerű mulcs a veteményeskertben. Nem engedik a növényre káros betegségeket az alsó leveleken megtelepedni. Kerti útakra sár ellen használjuk. Szalma nagyon lassan bomlik.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 25
Heti: 55
Havi: 758
Össz.: 159 714

Látogatottság növelés
Oldal: Mi a mulcs
F E N Y Ő K É R E G - © 2008 - 2018 - fenyokereg.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: ütéscsillapító mulcs - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »